Kocaman Pro ile Gezgin -1 GNSS Deneyimi

ELYA Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. tarafından Türkiye’de tasarlanarak üretilen taşınabilir GNSS cihazı Gezgin-1’i Kocaman Pro ile deneyimledik. Kocaman Pro Ekibi olarak başından beri en hassas ve doğru sonucu üretmek için arka planda ileri düzey akademik formülasyonlar kullanarak kodladığımız Kocaman Pro uygulaması ve Gezgin-1 GNSS cihazının TUSAGA-Aktif (CORS-TR)’e bağlanarak gerçek zamanlı olarak sağlamış olduğu anlık koordinatlar ile sahada yaşamış olduğumuz eşsiz deneyimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Gezgin-1 GNSS Nedir?

Gezgin-1 GNSS cihazı, ELYA Teknoloji San. ve Tic. A.Ş. tarafından Türkiye’de tasarlandı ve üretildi. Arazide hassas konum ve koordinata ihtiyacı olan her kullanıcı için ergonomik, güvenilir ve ekonomiktir. Elinizde bulunan akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlarınız gibi tüm mobil cihazlarınızla kullanılabilir.

TUSAGA-Aktif (CORS-TR)’e bağlanarak gerçek zamanlı olarak ±2 cm konum doğruluğu elde edebilirsiniz. SBAS uyduları ile metre altı hassasiyet elinizin altındadır. (Detaylı bilgiye www.gezgingnss.com adresinden ulaşabilirsiniz.)

Kocaman Pro ile Gezgin-1 GNSS Deneyimi

İlk olarak, Gezgin-1 GNSS cihazı ile Android işletim sistemli mobil cihaz arasında Bluetooth bağlantısı sağlandıktan sonra, konum hassasiyetini artırmak amacı ile TUSAGA-Aktif (CORS-TR) anlık düzeltmeleri alabilmek için 3. parti bir ara yazılım kullanılmıştır. Bu ara yazılım ile Kocaman Pro’nun, Gezgin-1 ile elde edilen ve TUSAGA-Aktif (CORS-TR) kullanılarak daha sağlıklı hale getirilen konum verilerine Android işletim sistemli cihazlarda bulunan sahte konum (mock GPS) işlevi sayesinde erişmesi sağlanmıştır.

Akabinde ise sahada, Kocaman Pro tarafından sunulan alım, aplikasyon ve alan ölçümü işlemleri gerçekleştirilerek elde edilen sonuçlar
mobilite göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Değerlendirme neticesinde, daha öncedende öngörüldüğü üzere sonuçlarda belirgin şekilde iyileşme olduğu gözlemlenmiştir.

Ayrıca, ara yazılım olmaksızın doğrudan Gezgin-1 GNSS ile elde edilen ham veriler yine sahte konum (mock GPS) işlevi sayesinde Kocaman Pro’nun erişeceği hale getirilerek sahada alım, aplikasyon ve alan ölçümü işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu işlem sonucunda da elde edilen değerlerin zaman zaman santimetre zaman zaman ise desimetre hassasiyetinde olduğu gözlemlenmiştir.

Tüm bunların yanısıra, ELYA Teknoloji tarafından sağlnan ve Gezgin-1 ile gelen Gezgin GNSS isimli mobil yazılımını da kullanmanız mümkün. Böylelikle doğrudan cihaza ve CORS-TR’ye bağlanarak açık arazide santimetre hassasiyetinde profesyonel düzeyde ölçüm yapabilirsiniz.

Sonuç olarak; yerli imkanlar ile üretilen bu donanım ve yazılım ikilisinin bir araya gelmesi ile sahada hassas konum ve koordinata ihtiyacı olan kullanıcılarımız için ergonomik, güvenilir ve ekonomik bir çözüm ortaya konmuş oldu. Ayrıca Kocaman Pro’nun Gezgin-1 GNSS gibi RTK düzeltmesi alabilen GNSS cihazları ile doğrudan çalışabilmesi adına atılması gereken adımlara ilişkin yapılması gerekenler de tespit edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir